- Beursstrateeg Albert Edwards van de Franse bank Société Générale staat bekend als een aartspessimist.
- Edwards denkt dat de Amerikaanse economie al in een recessie is beland.
- Dit voorspelt volgens de beursanalist weinig goeds voor de ontwikkeling van de bedrijfswinsten in de VS, met grote risico’s voor de aandelenmarkt.
- Lees ook: Beurs en Amerikaanse centrale bank blijven elkaar uitdagen: Sell in May?
De Amerikaanse economie is al in een recessie beland, zo stelt beursstrateeg Albert Edwards van de Franse zakenbank Société Générale. “Als je kijkt naar de zogenoemde ‘leading indicator‘, is het duidelijk dat de VS nu al in recessie verkeert.”
In een rapport van afgelopen week refereert de bekende beursstrateeg van de Franse bank Société Générale aan de zogenoemde US Leading Economic Index, een barometer die is samengesteld uit 10 economische indicatoren met een vooruitblikkend karakter.
Deze index noteert momenteel op een niveau waarop in het verleden recessies van de Amerikaanse economie zijn begonnen. Dat is te zien in de grafiek hieronder, waarbij de grijze balken perioden van economische recessie weergeven.

The Conference Board's Leading Economic Index. Bron: Société Générale
De bewering dat de Amerikaanse economie al in een recessie is beland, lijkt echter niet te sporen met diverse economische gegevens.
Zo bleek afgelopen vrijdag uit arbeidsmarktcijfers over april dat de Amerikaanse werkloosheid afgelopen maand is gezakt naar 3,4 procent, het laagste niveau in vijftig jaar. Ook kwamen er in april 253.000 banen bij. Dat was meer dan economen hadden verwacht.
Beursstrateeg Edwards geeft hiebij aan dat het belangrijk is om naar de de details te kijken. "Misschien vraag je je af hoe de economie in recessie kan verkeren, als er nog sprake is van banengroei en groei van het nationaal inkomen? Het antwoord is hetzelfde als in 2008: cijfers die in eerste instantie redelijk lijken, worden achteraf neerwaarts bijgesteld", schrijft Edwards.
Zo zijn de cijfers over de maandelijkse banengroei in de VS van januari, februari en maart van dit jaar in tweede instantie allemaal verlaagd.
In februari ging het om een herziening van een banengroei van 326.000, naar een toename van 248.000. Het cijfer van maart werd verlaagd van 236.000 naar 165.000. De banengroei van afgelopen maart was de kleinste sinds maart 2020.

Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis
Bedrijfswinsten en de koersprestatie van aandelen
Aangezien Edwards stelt dat de Amerikaanse economie al in een recessie is beland, is hij niet erg optimistisch over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten in de komende maanden. "Die krijgen nog een flinke daling voor de kiezen", schrijft hij.
Bijzonder in dit opzicht is dat winstmarges momenteel nog behoorlijk goed op peil blijven, ondanks de stijging van kosten als gevolg van de hoge inflatie. Normaal gesproken zetten stijgende kosten druk op de winstmarges, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Foto: Societe Generale
"De stijging van de winst per eenheid product op een moment dat de kosten per eenheid product ook stijgen, is een duidelijk teken van 'graaiflatie'", geeft Edwards aan. "Normaal gesproken gebeurt dit vrijwel nooit."
Volgens de beursstrateeg snijden bedrijven zich uiteindelijk in de vingers met prijsverhogingen van eindproducten die zorgen voor hogere winstmarges. Dit voedt namelijk de inflatie en dwingt de centrale bank uiteindelijk om voor langere tijd een verkrappend monetair beleid te voeren om prijsstijgingen af te remmen.
"Beleggers staan te juichen bij 'graaiflatie' als het gaat om de winstcijfers van individuele bedrijven. Maar op macroniveau betekent dit dat de inflatie en de rentes voor langere tijd hoger blijven en dat een recessie daardoor harder zal aankomen", schrijft Edwards in een toelichtende e-mail aan Insider. "De kans is hiermee groot dat een recessie gepaard gaat met een instorting van de winstmarges en veel schade aanricht."
Dit gaat de beurs ook merken, verwacht Edwards. De koersprestaties van aandelen zijn doorgaans vrij sterk gecorreleerd met de ontwikkeling van bedrijfswinsten. Momenteel zijn de verwachtingen voor de ontwikkeling van de bedrijfswinsten en de winstmarges nog behoorlijk positief.
Beleggers bijzonder optimistisch over bedrijfswinsten
Hoofd beleggingen Mike Wilson van zakenbank Morgan Stanley benadrukte afgelopen week in een rapport dat beleggers bijzonder optimistisch zijn over de ontwikkeling van de bedrijfswinsten en de winstmarges.
"Veel inschattingen gaan uit van herstel van de bedrijfswinsten in de tweede helft van 2023 en in 2024. Hierbij leeft ook het idee dat bedrijven al genoeg hebben gedaan bij het snijden in de kosten en dat winstmarges omhoog kunnen", schreef Wilson. "Dit scenario lijkt ons echter onwaarschijnlijk."
Beursstrateeg Wilson verwacht daarom dat de brede S&P 500-index de komende maanden kan terugzakken tot een niveau tussen de 3.000 punten en 3.300 punten. Afgelopen vrijdag sloot deze beursindex op ruim 4.100 punten. Anders gezegd: Wilson ziet een neerwaarts risico van ruim 25 procent.
Hoofd beleggingen Mark Haefele van UBS Global Wealth Management gaf afgelopen week in een rapport ook aan dat de beurs de neerwaartse risico's niet op waarde lijkt te schatten. "De markt zet in op het scenario van een bijna perfecte landing van de Amerikaanse economie, zonder noemenswaardige recessie."
Hoofdeconoom Ian Shepherdson van onderzoeksbureau Pantheon Macroeconomics schaarde zich afgelopen week achter Edwards wat betreft de Amerikaanse arbeidsmarkt. .
"De Federal Reserve heeft de beleidsrente in totaal met 5 procentpunt verhoogd. Normaal gesproken is dat meer dan genoeg om een recessie uit te lokken. Daarbovenop komt nu de verkrapping van de leencondities. Daar word ik gewoon niet vrolijk van", zei Sheperdson tegen Insider.
Sheperdson denkt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt vrij plotseling kan instorten. "De banengroei moet inderdaad wegvallen en de indicatoren met een vooruitblikkend karakter moeten dalen. Zover zijn we nog niet, maar dat kan snel gaan. De omslag van redelijke banencijfers naar krimpcijfers kan hard gaan, vaak binnen een paar maanden."
Afgelopen week gaf de Amerikaanse centrale bank aan dat er mogelijk een pauze komt wat betreft verdere verhogingen van de beleidsrente. Maar voorzitter Jerome Powell stelde ook dat de kans klein is dat de beleidsrente van de Federal Reserve dit jaar al omlaag gaat, gelet op de nog altijd hoge Amerikaanse inflatie.
Op de korte termijn spelen er wel een aantal bijzondere risico's voor de Amerikaanse economie, waaronder het politieke gesteggel over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid en de aanhoudende problemen bij regionale Amerikaanse banken.
Toch houden de optimisten op de beurs voorlopig stand. Zij verwachten dat de inflatie in de VS vanzelf verder gaat dalen, dat de arbeidsmarkt robuust blijft en dat de Federal Reserve in de tweede helft van dit jaar de beleidsrente gaat verlagen.
Om te zien wie gelijk krijgt, kan het in ieder geval geen kwaad om goed te blijven letten op de herziening van data over de banengroei in de VS, zoals Edwards benadrukt.